Alla inlägg under maj 2018

Av Annica och Kent Lindholm - 12 maj 2018 12:49


I dag är det sista dagen på vår tre veckor långa resa genom Sverige.

Vi har haft en riktigt bra semester. Vi har träffat många människor för första gången. Vi har träffat gamla vänner som vi inte sett på många år. Vi har också råkat utför mindre trevliga möten vilket tyvärr kan hända ibland.

En höjdpunkt på resan var vår vistelse i Malmö där vi träffade min fd chef Camilla som jag inte sett på ca 10 år. Så himla roligt! Vi fick också se vilken otroligt fin stad Malmö är.
.


Nu sitter jag i solen och tittar ut över en vacker vy i Hassela. Kent har städat och fixat med bilen för att göra den färdig för hemfärd.

Snart åker vi hem!

Av Annica och Kent Lindholm - 12 maj 2018 03:10


Jag funderar på konsekvenserna av en höjd pensionsålder. Är det samhällsekonomiskt rätt. Vilken kommer att vara vinnare och vilken kommer att vara förloraren.

I dag har vi möjlighet att gå i pension redan vid 61 års ålder, den åldern kommer successivt att höjas så att den lägsta pensionsåldern är 64 år 2026. I dag har vi rätt (LAS) att arbeta till 67 år, den åldern kommer att höjas till 69 år.
År 2023 kommer man tidigast att kunna få garantipension från 66 års ålder och vad som händer med den 2026 har våra politiker ännu inte bestämt.

Man påstår att drygt hälften av befolkningen inte kommer att påverkas ekonomiskt av en höjd pensionsålder. Man säger också att minst en fjärdedel kommer att tjäna på en höjd pensionsålder medan som mest en fjärdedel istället kommer att missgynnas.

Detta påstående bygger man på statistiken som visar vid vilken ålder vi tar ut vår pension i dag. Jag är inte så säker på att våra val alltid är frivilliga. Jag tror att betydligt fler skulle gå i pension tidigare om möjligheten fanns. Så här ser åldersfördelningen ut för pensionering i dag.
.


I beslutet att genomför denna ändring tar man också hänsyn till att vi blivit friskare och lever längre. Ja det stämmer om man tittar på statistiken. Sverige hade 2016 en medellivslängd på 82,3 år, för kvinnor var den 84,1 år och för män 80,6 år.

Jag tittar på försäkringskassans statistik om vi med en stigande medellivslängd har blivit friskare även där och upptäcker då att sjukpenningtalet (antalet utbetalda sjukdagar med sjukpenning) har ökat kraftigt samtidigt som ohälsotalet blivit bättre de senaste åren. Vad innebär det, jo att det i dag är betydligt svårare att få sjukersättning och aktivitetsersättning. Det innebär inte att vi blivit friskare däremot innebär det att människor bollas mellan arbetsförmedlingen (a-kassa) och försäkringskassan i betydligt högre utsträckning än tidigare.
.


Tittar man lite djupare ser man att de ökade sjukskrivningarna till stor del beror på en ökad psykisk ohälsa. Vad beror den här ohälsan på och varför är den högst inom åldersgruppen kvinnor 50 - 59 år. Det är inte dessa kvinnor som stressas av att göra karriär i kombination med familj och små barn. Jag tror att en stor del av dessa kvinnor helt enkelt inte klarar av den allt högre arbetsbelastningen inom typiska kvinnoyrken (vård och serviceyrken). Det är dessa kvinnor som nu ska behöva vänta till 64 år innan dom kan välja att gå i pension.
.


Håll med om att det är en oroande utveckling. Det känns enkelt uttryckt som vi bollas mellan gungor och karuseller när sjukskrivning och arbetslöshet blir ett ofrivilligt alternativ när vi inte längre kan arbeta som tidigare eller välja pension från 61 år.

Jag har egen erfarenhet och känner mig otroligt tacksam att jag kunde välja alternativet pension när hälsan (orken) satte stopp för fortsatt arbete. Jag önskar att fler kunde göra det valet och därmed slippa avsluta sin karriär med en lång sjukskrivning.

När jag ändå är igång kan jag inte låta bli att nämna de skatteeffekter som jobbskatteavdraget innebär för oss unga pensionärer. (Jag är positiv till avdraget) Vi får naturligtvis inte ta del av det vilket är helt rätt men vi får heller inte ta del av skatten för pensionärer trots att vi har fått ett intyg från Pensionsmyndigheten att vi faktiskt är pensionärer. Man kan säga att vi som gått i pension före 65 år straffas rejält via skatten.

Om du har en bruttoinkomst på ex. 22 000 kronor så betalar du 5090 kronor i skatt. Om du har samma summa i pension blir skatten 5492 kronor (från och med det år du fyller 66 år). Det är den skillnaden i skatt som det nu debatteras så flitigt om, alltså 402 kronor i månaden. Om du har 22 000 kronor i pension och är yngre än 66 år blir skatten 6834, här är skillnaden helt plötsligt 1744 kronor. Varför?
.


Kolumnerna som är aktuella är, 1,2 och 6.

Var så säker på att jag kommer att följa med i valdebatten i år och verkligen engagera mig. Jag ska veta att jag gjort mitt allra bästa val för framtiden när jag stoppar min valsedel i urnan.

Kom ihåg att detta är min högst personliga analys.

Fakta har jag hämtat från bl.a Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens rapporter.
.

Av Annica och Kent Lindholm - 10 maj 2018 23:25


Nu är vi inte långt hemifrån. Vi är på Caravan Club Camping i Hassela tillsammans med Cicci och hennes familj. Dom ska ha sin husvagn uppställd här hela sommaren.

Det har varit soligt och fint i dag men tyvärr ingen värme i luften.
.


Av Annica och Kent Lindholm - 9 maj 2018 23:43


Jag blir så upprörd efter att ha tittat på andra delen av programserien Den stora sjukhusstriden.

Dokument inifrån har avslöjat allvarliga brister i den utredning som låg till grund för riksdagens beslut att koncentrera den högspecialiserade vården till ett fåtal sjukhus.

Den statliga utredningen genomförd av Måns Rosén säger att 500 liv per år kan räddad om man koncentrerar vården till ett fåtal sjukhus.

Efter rapporten är riksdagspartierna överens om att avancerade kirurgiska ingrepp i allt större utsträckning ska samlas på färre sjukhus runt om i landet.

Det ingen har gjort är att granska Måns Rosén rapport. Man köper allt med hull och hår. Alla använder de 500 förlorade liven i debatten för att snabba på genomförandet.

Ingen lyssnar på de kritiska rösterna från läkare, forskare med flera som starkt ifrågasätter siffrorna och lyfter de konsekvenser som kommer med att man koncentrera vården till ett fåtal sjukhus.

Jag säger bara. Tur att det finns undersökande journalister. Nu visar Erik Sandberg som gjort programmet Den stora sjukhusstriden att underlaget som rapporten bygger på har allvarliga brister när man beräknat antalet förlorade liv. Den visar bl.a att:

1. Döda räknades med flera gånger.
2. Människor som inte ens var sjuka utan skulle föda barn var medräknade.
3. Personer i livets slutskede räknades med.

Det är ju så fruktansvärt oproffsigt så man blir mörkrädd. Hur kan man genomföra så stora förändringar på så dåliga underlag. När Erik Sandberg ifrågasätter hur Måns Rosén kommit fram till 500 personer så slingrar han sig och säger att oavsett antalet som eventuellt dör pga. att sjukhuset har för få operationer så är det ändå rätt beslut när alla vet att Träning ger färdighet, vilket rapporten också heter.

Att de förändringar som genomförs skapar längre vårdköer det hade tydligen ingen räknat med. Om man förstår att Träning ger färdighet så borde man också förstå att ökade volymer (fler operationer) tar längre tid och att tid ofta är en riskfaktor när man har en allvarlig sjukdom. Man borde också förstå att det blir svårt att upprätthålla hög kvalitet på de utarmade sjukhusen som säkert får problem både med att behålla kompetens samt att rekrytera ny personal.

I TV programmet var det med en patient med en allvarlig sjukdom som nu fick vänta över tre månader på operation i Malmö i stället för en månad på Karlskrona sjukhus som det var innan man koncentrerade ingreppen till ett fåtal sjukhus.

Det ska bli mycket spännande att se hur Socialministern Annika Strandhäll (S) väljer att agera nu när hon inser de stora bristerna i rapporten. Det är ju ändå den som ligger till grund för besluten och även genomförandet av att koncentrera den högspecialiserade vården till ett fåtal sjukhus.

Fy sjutton, så värdelöst av våra beslutsfattare. Jag trodde att dom kunde bättre.

Nu ifrågasätter jag inte vården och vart den ska bedrivas. Det jag reagerar på är, på vilka grunder vår regering och riksdag fattar stora tunga beslut.

Av Annica och Kent Lindholm - 9 maj 2018 20:01


I dag åkte vi vidare till Strängnäs.

Vi åkte på mindre vägar med mycket fin natur. När vi kom fram till Skenäs blev det bilfärja över Bråviken.

Vi står nu på ställplatsen i Strängnäs fina hamn. När vi kom hit var det helt fullt men vi hade turen på vår sida, en husbil åkte iväg och vi fick en mycket bra plats. Totalt är det 12 husbilsplatser här med full service, tom. tvättstugan ingår i priset som är 200 kr per natt inkl el.

Vi gick en runda nu i kväll och tittade bl.a på alla gamla fina hus i centrum. Vi hoppades kunna gå in i domkyrkan och titta men när vi kom dit pågick det en kvällsgudstjänst så vi fick nöja oss med att titta utanför.

Strängnäs är en riktigt fin stad som sätter fart på min historiska fantasi.
.

Av Annica och Kent Lindholm - 8 maj 2018 19:22


I morse åkte vi vidare norrut. Vi hamnade i Stegeborg som ligger ganska långt in i St Annas Skärgård.

Här finns Stegeborgs slott som har anor ända från slutet av 1200-talet. Här har många av våra forna kungar hållit till. Storhetstiden var under 1500-talet då Johan lll lät stottsområdet växa med många nya byggnader.

Skottet drivs i dag som ett aktiebolag inom turistnäringen. Här finns förutom sottets sevärdheter även restauranger, småbåtshamn och ett vackert trädgårdshotell som ligger i slottsmiljö. Här finns också ett flygfält för sportflygplan så vi har sett många små fina flyg cirkulera i området i dag.

Det är otroligt vackert här. Vi bor på Stegeborgs Gården som är ett vandrarhem och en camping alldeles vid vattnet.

Här kommer lite bilder från dagen.
.


Jag solar och Kent räfsar nyklippt gräs. Han är lite av en ordningsman i klassen och vill inte ha in något gräs i husbilen.
.


För att komma till Stegeborgs gården fick vi åka en kort sträcka med bilfärja. Färjan drivs med linor så vi var tvungna att sitta vid färjeläget nu på eftermiddagen (två turer) och titta tills jag förstod hur det fungerar. Jag tyckte att det verkade riskabelt för fritidsbåtarna men så ringde vår son Micke som har varit båtägare många år. Han kunde berätta att linan sjunker strax efter båten och att det framgår av sjökortet hur nära färjan man kan vara. Skönt nu vet jag hur det fungerar och att det är riskfritt för fritidsbåtarna. Tänk om jag kunde sluta att bry mig, vad skönt det skulle vara. Hihi
.

Av Annica och Kent Lindholm - 7 maj 2018 19:14


I dag har vi åkt vidare och är nu i Västervik. Vi har haft en riktigt bra dag med över 25 grader varm och strålande sol.

Nu står vi på en ställplats som kallas Sågen 2 km från Västerviks centrum. Här finns ingen service annat än soptunnor och el. Priset är också därefter, 100 kr natten utan el och 140 kr med.

Vi har cyklat runt i centrum och i dess närområde där det finns mycket fint att titta på. Bl.a det omdiskuterade huset vid vattnet som Björn Ulvaeus var en av initiativtagarna till. Huset som har skapat debatt och rabalder på Uppdrag granskning. Tydligen såldes tomten alldeles för billigt. Ingen skugga över Björn Ulvaeus, det var tydligen en kommungubbe som inte vad som var rätt och fel, minns jag inte fel hade han ett finger med i köpet av tomten. Men det händer ju lite varstans inte bara i Västervik.

Bilder från ställplatsen och från vår cykeltur.
.

Av Annica och Kent Lindholm - 7 maj 2018 02:52


Nu har jag lite egen tid igen.

Kent var jättetrött i kväll, han har haft jobbigt i dag med sin pollenallergi. Han var riktigt besvärad i ögonen, det såg ut som han hade gråtit hela dagen. Nu sover han och jag har fullt upp med mina funderingar.

I kväll är det partiledardebatten jag funderar på. Kanske inte sakfrågorna utan mer hur ärlig man är i debatten. Isabella Lövin och Jan Björklund debatterade miljön och dom hade helt skilda uppfattningar om utsläppen.

Hur svårt kan det vara?

Björklund sa att utsläppen ökade nu och Lövin bara ruskade på huvudet. Vem ska man tro på.

Jag kunde inte låta bli att gå in och leta efter fakta hos Naturvårdsverket. Här kommer det jag hittade samt min högst personlig sammanfattning.

Det som är inom /?/ är utklipp från Naturvårdsverkets sida på Internet, även bilderna kommer därifrån.

/ Från 2014 och framåt har utsläppen avstannat till följd av att den tidigare minskade användningen av oljeprodukter inom massa- och pappersindustrin har avstannat. Dessutom har utsläppen mellan 2015 och 2016 ökat något på grund av konjunktursvängningar i övriga sektorer./
.


Helt klart ökar utsläppen om än inte så mycket. Tyvärr hittade jag inga siffror på totalen årsvis men såg att en rapport ska komma i maj.

Dessutom hittade jag mycket annat spännande inom miljöområdet.

När det gäller vår totala konsumtion så hittade jag detta.

/ Under de senaste tjugo åren har andelen utsläpp som sker i andra länder, men som orsakats av vår svenska konsumtion ökat med nästan femtio procent. Under samma period har de konsumtionsbaserade utsläppen i Sverige, minskat med trettio procent./

Det här visar tidligt att vi handlar utländska varor för att våra bönder och övrig företag omfattas av så stränga miljökrav att dom inte kan vara med i konkursen. Det här är ingen minskning av våra utsläpp över tid, det visar bara på att vi har flyttat problemet till något grannland. Positiv är att kurvan har planat ut.
.


Den här bilden visar vår köttkonsumtion respektive vår köttproduktion. Helt sjukt!
.


Positivt även här att vår egen produktion ökat dom sista åren.

Förresten hörde jag att Miljöpartiets Gustav Fridolin ville införa en särskild skatt på kött som innehållet antibiotika, också det helt sjukt, han borde väl jobba för ett importförbud i stället.

Jag kan inte låta bli att nämna miljöpremie på elfordon, nu även båtmotorer. Borde inte dom pengarna i stället gå till premier till våra Svenska företag så att vi kan minska vår handel med miljöpåverkande varor från utlandet.

Jag letade fakta som kan ligga till grund för införandet av en flygskatt och då hittade jag detta.

/ Växthusgasutsläpp från bränsle som tankas i Sverige och används till utrikes sjöfart och flyg, även kallad internationell bunkring, har ökat med 160 procent mellan 1990 och 2016. Sjöfarten står för den största delen av dessa utsläpp.

Växthusgasutsläppen från sjöfarten omfattas för närvarande inte av några internationella åtaganden om utsläppsminskningar och ingår inte heller i det som räknas som Sveriges utsläpp. /
.


Borde man inte göra något åt utsläppen inom sjöfarten i stället för att införa en flygskatt som första alternativ. Ska man införa en skatt på flyget borde man lägga den på företagen vars resor står för den största andelen.

Det här visar tydligt att man bara vill visa upp ?Duktiga Sverige? och fina siffror när man inför en skatt på flyget och inte gör något åt problemet inom sjöfarten. Målet måste ju vara en förbättrad miljön och inte fin statistik för Sverige.

Hoppsan. Jag skulle granska ärligheten i en sakfrågan, Ökar eller minskar utsläppen, och fick så mycket intressant information. Jag har säkert kunnat surfat runt i flera timmar till om inte min egna tid var slut nu. Jag är jättetrött.

Min sammanfattning blir.

1. Våra utsläpp ökar och industrin är boven.

Jan Björklund hade rätt!

2. Vi har handlar mer och mer från utlandet för dom har inte lika stränga miljökrav vilket innebär att vi sabbar miljön globalt men inte här hemma i Sverige.

3. Vi vill införa en flygskatt när den största miljöboven är inom sjöfarten men där gör man inget för det finns inga internationella åtaganden, dvs. inga siffror att visa upp för Sverige.

Kom ihåg att detta är min högst personliga analys.

Det känns just nu som den här kvällen har ökat på mitt miljöintresse och det är ju inte fel.
.

Annikas nya blogg

Kent och Annica

   

  

Kul att just du tittar in.

 

Den här bloggen kommer vi att fylla med det som händer i vår vardag. 

 

 

 

Fråga oss

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min Gästbok

På vägarna med husbilen

 

Ofta på väg, både i Sverige och utomlands


Skapa flashcards