Alla inlägg den 9 maj 2018

Av Annica och Kent Lindholm - 9 maj 2018 23:43


Jag blir så upprörd efter att ha tittat på andra delen av programserien Den stora sjukhusstriden.

Dokument inifrån har avslöjat allvarliga brister i den utredning som låg till grund för riksdagens beslut att koncentrera den högspecialiserade vården till ett fåtal sjukhus.

Den statliga utredningen genomförd av Måns Rosén säger att 500 liv per år kan räddad om man koncentrerar vården till ett fåtal sjukhus.

Efter rapporten är riksdagspartierna överens om att avancerade kirurgiska ingrepp i allt större utsträckning ska samlas på färre sjukhus runt om i landet.

Det ingen har gjort är att granska Måns Rosén rapport. Man köper allt med hull och hår. Alla använder de 500 förlorade liven i debatten för att snabba på genomförandet.

Ingen lyssnar på de kritiska rösterna från läkare, forskare med flera som starkt ifrågasätter siffrorna och lyfter de konsekvenser som kommer med att man koncentrera vården till ett fåtal sjukhus.

Jag säger bara. Tur att det finns undersökande journalister. Nu visar Erik Sandberg som gjort programmet Den stora sjukhusstriden att underlaget som rapporten bygger på har allvarliga brister när man beräknat antalet förlorade liv. Den visar bl.a att:

1. Döda räknades med flera gånger.
2. Människor som inte ens var sjuka utan skulle föda barn var medräknade.
3. Personer i livets slutskede räknades med.

Det är ju så fruktansvärt oproffsigt så man blir mörkrädd. Hur kan man genomföra så stora förändringar på så dåliga underlag. När Erik Sandberg ifrågasätter hur Måns Rosén kommit fram till 500 personer så slingrar han sig och säger att oavsett antalet som eventuellt dör pga. att sjukhuset har för få operationer så är det ändå rätt beslut när alla vet att Träning ger färdighet, vilket rapporten också heter.

Att de förändringar som genomförs skapar längre vårdköer det hade tydligen ingen räknat med. Om man förstår att Träning ger färdighet så borde man också förstå att ökade volymer (fler operationer) tar längre tid och att tid ofta är en riskfaktor när man har en allvarlig sjukdom. Man borde också förstå att det blir svårt att upprätthålla hög kvalitet på de utarmade sjukhusen som säkert får problem både med att behålla kompetens samt att rekrytera ny personal.

I TV programmet var det med en patient med en allvarlig sjukdom som nu fick vänta över tre månader på operation i Malmö i stället för en månad på Karlskrona sjukhus som det var innan man koncentrerade ingreppen till ett fåtal sjukhus.

Det ska bli mycket spännande att se hur Socialministern Annika Strandhäll (S) väljer att agera nu när hon inser de stora bristerna i rapporten. Det är ju ändå den som ligger till grund för besluten och även genomförandet av att koncentrera den högspecialiserade vården till ett fåtal sjukhus.

Fy sjutton, så värdelöst av våra beslutsfattare. Jag trodde att dom kunde bättre.

Nu ifrågasätter jag inte vården och vart den ska bedrivas. Det jag reagerar på är, på vilka grunder vår regering och riksdag fattar stora tunga beslut.

Av Annica och Kent Lindholm - 9 maj 2018 20:01


I dag åkte vi vidare till Strängnäs.

Vi åkte på mindre vägar med mycket fin natur. När vi kom fram till Skenäs blev det bilfärja över Bråviken.

Vi står nu på ställplatsen i Strängnäs fina hamn. När vi kom hit var det helt fullt men vi hade turen på vår sida, en husbil åkte iväg och vi fick en mycket bra plats. Totalt är det 12 husbilsplatser här med full service, tom. tvättstugan ingår i priset som är 200 kr per natt inkl el.

Vi gick en runda nu i kväll och tittade bl.a på alla gamla fina hus i centrum. Vi hoppades kunna gå in i domkyrkan och titta men när vi kom dit pågick det en kvällsgudstjänst så vi fick nöja oss med att titta utanför.

Strängnäs är en riktigt fin stad som sätter fart på min historiska fantasi.
.

Annikas nya blogg

Kent och Annica

   

  

Kul att just du tittar in.

 

Den här bloggen kommer vi att fylla med det som händer i vår vardag. 

 

 

 

Fråga oss

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min Gästbok

På vägarna med husbilen

 

Ofta på väg, både i Sverige och utomlands


Ovido - Quiz & Flashcards