Direktlänk till inlägg 12 maj 2018

Ändrad pensionsålder

Av Annica och Kent Lindholm - 12 maj 2018 03:10


Jag funderar på konsekvenserna av en höjd pensionsålder. Är det samhällsekonomiskt rätt. Vilken kommer att vara vinnare och vilken kommer att vara förloraren.

I dag har vi möjlighet att gå i pension redan vid 61 års ålder, den åldern kommer successivt att höjas så att den lägsta pensionsåldern är 64 år 2026. I dag har vi rätt (LAS) att arbeta till 67 år, den åldern kommer att höjas till 69 år.
År 2023 kommer man tidigast att kunna få garantipension från 66 års ålder och vad som händer med den 2026 har våra politiker ännu inte bestämt.

Man påstår att drygt hälften av befolkningen inte kommer att påverkas ekonomiskt av en höjd pensionsålder. Man säger också att minst en fjärdedel kommer att tjäna på en höjd pensionsålder medan som mest en fjärdedel istället kommer att missgynnas.

Detta påstående bygger man på statistiken som visar vid vilken ålder vi tar ut vår pension i dag. Jag är inte så säker på att våra val alltid är frivilliga. Jag tror att betydligt fler skulle gå i pension tidigare om möjligheten fanns. Så här ser åldersfördelningen ut för pensionering i dag.
.


I beslutet att genomför denna ändring tar man också hänsyn till att vi blivit friskare och lever längre. Ja det stämmer om man tittar på statistiken. Sverige hade 2016 en medellivslängd på 82,3 år, för kvinnor var den 84,1 år och för män 80,6 år.

Jag tittar på försäkringskassans statistik om vi med en stigande medellivslängd har blivit friskare även där och upptäcker då att sjukpenningtalet (antalet utbetalda sjukdagar med sjukpenning) har ökat kraftigt samtidigt som ohälsotalet blivit bättre de senaste åren. Vad innebär det, jo att det i dag är betydligt svårare att få sjukersättning och aktivitetsersättning. Det innebär inte att vi blivit friskare däremot innebär det att människor bollas mellan arbetsförmedlingen (a-kassa) och försäkringskassan i betydligt högre utsträckning än tidigare.
.


Tittar man lite djupare ser man att de ökade sjukskrivningarna till stor del beror på en ökad psykisk ohälsa. Vad beror den här ohälsan på och varför är den högst inom åldersgruppen kvinnor 50 - 59 år. Det är inte dessa kvinnor som stressas av att göra karriär i kombination med familj och små barn. Jag tror att en stor del av dessa kvinnor helt enkelt inte klarar av den allt högre arbetsbelastningen inom typiska kvinnoyrken (vård och serviceyrken). Det är dessa kvinnor som nu ska behöva vänta till 64 år innan dom kan välja att gå i pension.
.


Håll med om att det är en oroande utveckling. Det känns enkelt uttryckt som vi bollas mellan gungor och karuseller när sjukskrivning och arbetslöshet blir ett ofrivilligt alternativ när vi inte längre kan arbeta som tidigare eller välja pension från 61 år.

Jag har egen erfarenhet och känner mig otroligt tacksam att jag kunde välja alternativet pension när hälsan (orken) satte stopp för fortsatt arbete. Jag önskar att fler kunde göra det valet och därmed slippa avsluta sin karriär med en lång sjukskrivning.

När jag ändå är igång kan jag inte låta bli att nämna de skatteeffekter som jobbskatteavdraget innebär för oss unga pensionärer. (Jag är positiv till avdraget) Vi får naturligtvis inte ta del av det vilket är helt rätt men vi får heller inte ta del av skatten för pensionärer trots att vi har fått ett intyg från Pensionsmyndigheten att vi faktiskt är pensionärer. Man kan säga att vi som gått i pension före 65 år straffas rejält via skatten.

Om du har en bruttoinkomst på ex. 22 000 kronor så betalar du 5090 kronor i skatt. Om du har samma summa i pension blir skatten 5492 kronor (från och med det år du fyller 66 år). Det är den skillnaden i skatt som det nu debatteras så flitigt om, alltså 402 kronor i månaden. Om du har 22 000 kronor i pension och är yngre än 66 år blir skatten 6834, här är skillnaden helt plötsligt 1744 kronor. Varför?
.


Kolumnerna som är aktuella är, 1,2 och 6.

Var så säker på att jag kommer att följa med i valdebatten i år och verkligen engagera mig. Jag ska veta att jag gjort mitt allra bästa val för framtiden när jag stoppar min valsedel i urnan.

Kom ihåg att detta är min högst personliga analys.

Fakta har jag hämtat från bl.a Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens rapporter.
.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annica och Kent Lindholm - 7 augusti 2019 16:57

  Hej   Den här bloggen uppdateras inte längre.  Vill du följa Kent och mig i vår vardag och på våra resor gå gärna inpå min nya blogg.   Kent och Annica på väg.  weandourtravelse    ...

Av Annica och Kent Lindholm - 22 februari 2019 18:57

Som jag har skrivit tidigare så har vi ju fått en ny liten familjemedlem, Ellens (vårt barnbarn) lilla son Charlie. I början av veckan blev han förkyld. Troligast blev han smittad av någon i familjen. Det är ju omöjligt att hålla barnen borta ...

Av Annica och Kent Lindholm - 11 februari 2019 15:22

Att gå tidigare i pension är det bästa beslutet Kent och jag någonsin har tagit. Nu har vi varit lediga över ett år och det blir bara bättre och bättre. Vi har alltid något på gång, det kan vara en resa, en fika på stan med några bekanta eller som ...

Av Annica och Kent Lindholm - 2 februari 2019 07:24


Jag vaknade riktigt tidigt i dag. Bredvid mig i sängen, kloss i kloss låg Kent och Thea och sov. Det såg så mysigt ut så jag skulle ta ett kort men jag ville inte tända lampan och väcka dom så jag knäppte med blixt i stället. Det var nog inte så up...

Av Annica och Kent Lindholm - 31 januari 2019 18:58

I dag har Thea varit till veterinären och opererat bort två mjölktänder. Det var hörntänderna som inte ville släppa. . Hon skötte sig exemplariskt. I väntrummet var det fler hundar men hon var tyst och satt lugnt och tittade. Matte och husse va...

Annikas nya blogg

Kent och Annica

   

  

Kul att just du tittar in.

 

Den här bloggen kommer vi att fylla med det som händer i vår vardag. 

 

 

 

Fråga oss

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min Gästbok

På vägarna med husbilen

 

Ofta på väg, både i Sverige och utomlands


Ovido - Quiz & Flashcards